Rokovi plaćanja tek na ispitu

Bez autora
Mar 27 2013

Ističu poslednji dani ugovorima sa neograničenim rokom plaćanja. Već od ponedeljka preduzeća će međusobno morati da ugovaraju isplate u roku od 60 dana, a država usluge i robu treba da plaća za najviše 45 dana. Ovo predviđa Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, čija primena počinje tri meseca nakon njegovog usvajanja. Odlaganja, kažu u Ministarstvu finansija i privrede, nema, a tek će se videti koliko su propisani rokovi primenjivi u praksi. Preduzeća kojima duguju i partneri i država, i koja svoj novac sada u proseku čekaju 130 dana, ne znaju kako će se prilagoditi novim pravilima. U Ministarstvu, koje je predlagač zakona, kažu da su prethodno ozbiljno analizirali stanje srpske privrede i da su morali da intervenišu.

Rokovi plaćanja tek na ispituIstiču poslednji dani ugovorima sa neograničenim rokom plaćanja. Već od ponedeljka preduzeća će međusobno morati da ugovaraju isplate u roku od 60 dana, a država usluge i robu treba da plaća za najviše 45 dana.

Ovo predviđa Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, čija primena počinje tri meseca nakon njegovog usvajanja. Odlaganja, kažu u Ministarstvu finansija i privrede, nema, a tek će se videti koliko su propisani rokovi primenjivi u praksi.

Preduzeća kojima duguju i partneri i država, i koja svoj novac sada u proseku čekaju 130 dana, ne znaju kako će se prilagoditi novim pravilima. U Ministarstvu, koje je predlagač zakona, kažu da su prethodno ozbiljno analizirali stanje srpske privrede i da su morali da intervenišu.

- Sve te analize pokazale su da se naša privreda nalazi u dubokoj nelikvidnosti i da se taj problem ne može rešiti bez intervencije u oblasti uređenja unutrašnjeg tržišta, propisivanjem najdužih rokova u kojima je dužnik dužan da izmiruje svoje obaveze - objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

- Nadzor nad sprovođenjem Zakona od strane javnog sektora obavljaće trezori. U skladu sa Zakonom o budžetu, Uprava za trezor može obustaviti prenos sredstava subjektu iz javnog sektora koji nije u roku izmirio svoje novčane obaveze. Propisano je i da, ukoliko korisnici budžetskih sredstava ne izmiruju svoje obaveze u propisanim rokovima, Vlada, na predlog Ministarstva finansija i privrede, donosi odluku o obustavi izvršavanja ostalih aproprijacija utvrđenih budžetom za tog korisnika.

Lokalne samouprave, koje su i do sada najmanje marila za redovno plaćanje, moći će da ostanu bez pripadajućeg dela poreza od zarada i poreza na dobit preduzeća. S druge strane, rokova sa papira moraće da se pridržavaju firme kojima ni sama država nije isplatila nagomilane obaveze.

- Moguće je da će biti problema u prvim mesecima i to zato što država još nije rešila problem svojih dugova - smatra Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca.

- Ta preduzeća kojima država duguje duguju drugima, i u međuvremenu im obaveze rastu. Njima će sigurno trebati nekoliko meseci prilagođavanja. Moguće je da u praksi ostane i problem malih firmi koje sarađuju sa velikima. Nije isključeno da će imati ugovore na kojima piše rok od 60 dana, ali iako ga partner ne ispoštuje, neće ga tužiti da ne bi izgubili posao.

Vratiće sve

Iako još nema preciznog plana, u Ministarstvu finansija i privrede uveravaju da će država rešiti sve svoje dugove.

- Svi dugovi biće regulisani, oni koji su nastali na nivou republike, rešavaće se na republičkom nivou i time će se dati podstrek i dobar primer da jedinice lokalne samouprave i javna preduzeća počnu brže da servisiraju svoje dugove - poručuju u ministarstvu.

- Ali da sve ne bi ostalo na dobroj volji jedinica lokalne samouprave, stvoreni su mehanizmi da u okviru svojih resursa i u okviru izdvajanja koje dobijaju iz budžeta kao transferisana sredstva regulišu postojeća dugovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik